Lurer du på hvordan lage hjemmelaget lim?
Til enkelte prosjekter kan det være ønskelig med en lim som ikke inneholder noen kunstige og giftige stoffer. Det beste av alt, er at ingrediensene til å lage en lim selv, finnes på kjøkkenet.
Bakdelen med lim som man lager selv, er holdbarheten på limen. Fersk lim er best.
Her er oppskriften på en god allround lim:
Dette trenger du:
- 4,5 dl lettmelk
- 1 dl eddik
- 15 ml (1 ts) Bakepulver
- Vann
Steg 1
Varm opp melken til den er lunken. Tilsett 1 dl eddik (7% eddik).
Steg 2
Når melken har skilt seg, tømmes den flytende væsken av.
Steg 3
Tilsett bakepulver og vann. Rør til det blir riktig konsistens. Juster vannmengden til ønskelig konsistens på limen. Bakepulveret nøytraliserer syren i eddiken.
Steg 4
Smør ut limen på det stykke som skal limes
Steg 5
Trykk og hold delene sammen til limen har tørket.
Resultat
Delene er helt limt sammen, og jeg klarer ikke å få delene fra hverandre selv med bruk av hammer.
Denne limen kalles også Kasein Lim eller Casein Glue på Engelsk.
Kasein er det dominerende fosfoprotein som finnes i frisk melk. Når kasein koaguleres med løpe, kalles det av og til parakasein. I fri tilstand i melk, er det et kalsium-salt. Kasein koaguleres ikke ved varme alene. Det kan felles ut ved hjelp av syrer og løpe, et proteolytisk enzym fra kalvens mage. Kilde: Wikipedia
Fant en film på Youtube som viser dette steg for steg:
Takk for denne! Kjempefin artikkel!
En ting: Er du sikker på at det er bakepulver og ikke natron som skal brukes? Du skriver at bakepulveret nøytraliserer syren i eddiken. Men forskjellen på bakepulver og natron er jo nettopp at bakepulver er natron tilsatt syre. Så bakepulveret har sin egen syre. Videoen som du har lenket inn bruker «baking soda» – altså natron! Veldig vanlig oversettelsesfeil å oversette baking soda til bakepulver, men det er feil! Bakepulver heter baking powder på engelsk, mens natron (bikarbonat) heter baking soda!