Kompostkurs – 01. oktober 2015


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

I dag har jeg vært på kompostkurs. Kurset ble arrangert i regi av Stavanger kommune og ble holdt på Ullandhaug økologiske gård, hvor Bjarne, som er bonde på gården, ga oss en praktisk og teoretisk innføring i kompostering

I fjor kjøpte jeg en brukt kompostbeholder fra Stavanger Kommune for 1000kr (ferdig hjemkjørt), og dette var samme type som de bruker på Ullandhaug gård. Beholderen er av typen CipaxKompen, og skal være stor nok til alt mat-avfallet fra en familie på 5. Se link til Cipax kompen hos Stavanger kommune for mer info.

Etter jeg fikk den levert i fjor. hadde jeg full gang på den, men glemte litt av den etter hvert. Men etter jeg leste en reportasje i Stavanger Aftenblad hvor det ble nevnt de skulle holde kurs, bestemte jeg meg for å komme i gang igjen og nå med mer kunnskap.

Cipax

Bilde fra nettet  – http://www.separett.no/separett-kompen-no

Hovedpunktene fra kurset:

 • Noe grovt i bunnen for å ha god lufting (f.eks greiner, lecakuler)
 • Tilsett det som skal komposteres grov oppdelt, sammen med strø. Dette skal være i et forhold ca 3 deler mat avfall og 1 del strø
 • Komposten bør helles mates ofte enn sjeldent og mye
 • Viktig å røre godt i komposten hver gang for å sørge for god lufting
 • En velfungerende kompost ligger mellom 50 og 65 grader
 • Dersom det lukter er det noe som er galt. Det kan være at komposten er for våt, da tilsetter man mer strø (karbon). Er komposten ikke for våt, kan man tilsette hønsegjødsel for å øke nivået av nitrogen.
 • Komposten må etterkomposteres utenfor varmkomposten. Ha da over plast eller noe, men sørg for god lufting
 • Ha gjerne i noe av den gamle komposten når ny runde skal startes. Dette hjelper den igang.

Kurset anbefales!3 kommentarer til “Kompostkurs – 01. oktober 2015

 1. Jeg bor i Larvik og har kjøpt en litt brukt Cipaxcompen, som jeg har brukt et par år. Jeg er meget fornøyd med den, men den er kanskje for dyr for mange? En stor fordel er at hele forsiden kan løftes av, så en ikke må ligge på knærne for å grave ut innhold; for oss eldre er det nesten umulig.

 2. Hei. Jeg lurte på hva som menes med strø? Er det en spesiell type strø, eller menes det bark eller halm etc? Kjøper en brukt cipax I dag, så det blir spennende.

  1. Hei! Jeg bruker torvstrø som jeg kjøper på Felleskjøpet. Funksjonen til strø er å suge fuktighet og dempe ufin lukt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *