Hjemmelaget munnbind – Sy et enkelt munnbind!


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Her er oppskrift på hjemmelaget munnbind. Oppskriften er inspirert av de Amerikanske Helsemyndighetene – CDC. Det norske Folkehelseinstituttet anbefaler å ikke bruke munnbind foreløpig (09.04.2020), men det er stor uenighet mellom de forskjellige myndighetene på effekten av dette. Så man bør følge med på anbefalingene fra Folkehelseinstituttet!

Det er nå utgitt en standard fra den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN. Den heter CWA 17553:2020 og omhandler ikke-medisinske munnbind. For hjemmesyere er anbefalingene i annex A – som kan leses her.

Dette trenger du

  • 2-3 stoffstykker av bomull på 25 x 15 cm
  • 2 stk elastiske bånd på 25-30 cm
  • Nål og tråd
  • Symaskin
  • Saks

Munnbind steg for steg

  1. Kutt til to eller tre tøystykker på 15 x 25 cm. Desto tettere bomullsstoff jo bedre.
  2. Legg rektanglene over hverandre

3. Brett langsidene inn en halv centimeter og sy det fast. Det kan hjelpe på bruke knappenåler for å holde stoffet på plass.

Fjern knappenålene etterhvert som du syr

4. Brett kortsiden inn 1,5 cm og sy fast. Sy slik det blir en «lomme» du kan trekke strikken gjennom

5. Kutt det elastiske båndet eller strikken på 25 cm. Tre inn på hver side. Å bruke en sikkerhetsnål i enden gjør det litt enklere.

6. Knytt endene på strikken med en knute som holder.

7. Trekk i båndet slik knuten forsvinner inn i munnbindet.

Dersom man ønsker, kan man ta noen sting gjennom strikken og munnbindet, slik den ikke forflytter seg og forblir tilpasset deg som bruker.

Vask

Munnbindet kan vaskes 95 grader. Det hvite elastiske båndet tåler også dette, men en den fargede varianten tåler ikke mer enn 60 grader. Men uansett tåler ikke koronaviruset såpe.

Generelt

NB! Dette munnbindet er ikke beregnet for å erstatte godkjente munnbind som brukes i det offentlige.

Se også eksempler på hjemmelagde munnbind på HappyDIYHome.com

For mer informasjon om munnbind, anbefaler jeg å leste intevjuet i Dagsavisen med infeksjonslege Gunnar Hasle og se hans video om hjemmelaget munnbind på Youtube.3 kommentarer til “Hjemmelaget munnbind – Sy et enkelt munnbind!

    1. Hei! Takk for tilbakemelding! Det stemmer nok kun delvis det du skriver. I henhold til den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN, som har utgitt standarden CWA 17553:2020 om ikke medisinske munnbind, skal det ikke være en vertikal søm over nese, munn og hake. Det er det heller ikke på denne oppskriften. Så dersom du fortsatt mener at oppskriften er feil, kan du gjerne henvise til en referanse som underbygger din påstand.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *