Isolering av tak – Januar 2017


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Januars store prosjekt har vært å etterisolere taket på huset. Opprinnelig er det 10-15 cm isolasjon i taket som er dekket med en svart papp. Planen er å etterisolere med to lag av 10 cm, slik av total tykkelsen blir 30-35 cm. Et annet mål er også å utvide lagringsplassen på loftet og at det skal bli lettere å gå der oppe. I dag er det kun en liten «platting» når man kommer opp loftstrappa man kan stå på.

Et lag med 2″ x 4″ legges på tvers av eksisterende bjelker med c/c 60 cm.  Disse ble skrudd fast med skruer . La ikke bjelker over alt, men kun hvor det er meningen å dekke med spalte gulv til slutt. Bjelkene er kjøpt på Obs Bygg og kommer i lengder på 2,40m. Det viste seg å være veldig praktisk når alle 120 stk skulle opp loftstrappa. Hadde de vært 30 cm lenger, ville jeg ikke fått de opp den veien.

 Første del med isolasjon rullet ut. Angret litt på at jeg la ut bjelkene og rullet ut isolasjonen  før vindsperren var montert i kanten.  Dette gjorde at liggestillingen ble vanskelig og det ble trangt å komme til.  Heldigvis var ikke alle bjelkene lagt ut enda.Vindsperren stiftes fast i takbjelkene slik at ikke vinden skal kunne blåse inn i isolasjonen. Vindsperren skal legges oppå isolasjonen når begge lagene er lagt. Midlertidig er den festet oppe for å holde den ute av veien.

Skråskjæring av isolasjonen måtte til i overgangen vegg og tak. Ganske tidkrevende arbeid.

Lag to med bjelker 2″x 4″ lagt ut. De er skrudd til lag 1. Ventilasjonsanlegg sees også på bildet. Skal bli bra med gulv slik det blir lettere å bytte filter. Bakdelen med å legge 20 cm isolasjon er at ståhøyden blir tilsvarende lavere. Lag 2 med isolasjon rullet ut.

 Ruller med Glava står klar i gangen. 48 ruller måtte til for å dekke taket med to lag. Utrolig nok traff jeg på tilbudet på Coop Obs Bygg akkurat de ukene jeg etterisolerte. Vindsperren rulles ut over det hele med litt overlapp. Stiftet fast på gulvbjelkene.

 For å få opp gulvbordene måtte jeg tenke alternativt. Til gulv bruker jeg forskalingsbord 23 x 148 mm og de leveres i 4,8 meters lengder. Dette gjorde at å ta de opp loftstrappen var umulig uten å kappe de først. Etter noen søvnløse netter, kom jeg frem til å lage en luke i raftekassa kunne være en løsning. Frem med Bosch Multikuttern og kutte hull i raftekassen. Første ladning med planker opp den nye luken. Fungerte veldig bra!

Fra innsiden ser det slik ut. Måtte løsne røret med ledninger i for å klare å få de inn i rommet. Fordel å være to personer når alle skulle inn. En sto ute og en tok i mot inne.

Resultetet ble slik. Gulvet på plass, og klar til å ta i mot det som skal lagres. Spalten mellom gulvplankene er på ca 15mm, og skal hjelpe til med luftingen av gulvet.

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *