Jordhumlekasse – En humlekasse med skråtak


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

 

Den siste humlekassen jeg har bygd og laget tegningJordhumlekasseer til er en humlekasse til jordhumlen. Det som skiller en kasse til jordhumlen er bolmaterialet og inngangen går gjennom et rør som graves ned.

For fakta om humler, anbefaler jeg Humleskolen og La Humla Suse

Tegninger av jordhumlekassen finnes i bunnen av denne artikkelen.

 

Byggebeskrivelse

Dette trenger du:

Material:
3,3 meter 19x148mm kledning
28 stk 4,2x42mm skruer
3 stk 8mm treplugger
1 skvett tregrunning utendørs
1 skvett maling
1 stk 280x280mm pleksiglass
40cm Ø25mmm slange
1 stk 30x30mm netting
1 skvett utendørs trelim

 

Første steg ut er å kappe alle delene i riktig lengde i forhold til tegningene. Materialet som er brukt her er kledning på 19mm x 148mm

Bitene er ferdig kappet til.

Jeg bruker Casco utendørslim i sammenføyningene.

For å gjør monteringen enklere bruker jeg tvinger for å holde delene sammen. Det er enklere å få det bent når man slipper å holde delene samtidig som man borer hull.

 For å forhindre at plankene sprekker, forborer jeg og forsenker  alle hullene. Bruker en 2mm bor og en forsenker. (Akkurat på disse hullene brukte jeg en vanlig bor som forsenker).

 Når jeg fester bunnplankene, skrur jeg fast den første, og legger på lim på kantene, slik den andre biten blir limt fast til den første.Tvingene presser bunnbitene sammen for å få en skikkelig sammenføyning med lim før den skrus fast.

 8mm hull bores for trepluggene som skal brukes for å holde taket på plass. Har her brukt 3 styringer fra et Bosch trepluggsett. Dette forenker det å få hullene på riktig plass på taket. Det man gjør er da å presse taket ned i riktig possisjon, så blir det merker av spissene som man borer etter.

 For å holde plexiglasset på plass, har jeg her på bildet freset ned et spor på innsiden av boksen. Dybden på sporet er 4mm, med avrundet kant. Den avrundede kanten har ingen spesiell funksjon utover at det var det fresestålet jeg hadde tilgjengelig.

 Sjekk at pleksiglasset passer.Har her lagt på en rød film på glasset. Ble noen bobler i filmen, men det har ingen praktisk betydning.  Pass på når slik film skal legges på at det gjøres på en plass med lite støv!

 Oppmåling av takvinkel Går enkelt å kappe riktig vinkel på ei bordsag med en justerbar vinkel.

Takplankene skrudd fast fra undersiden og limt fast. Dersom man ikke har en justerbar bordsag, anbefaler jeg å ha takvinkelen på 45° for da slipper man skråkappingen på toppen.

Den siste takplanken måtte skrues fast med synlige skruer.

Pluggene limt inn på plass i hullene.

Ett strøk grunning og to strøk maling på de utvendige flatene.

Inngangshull og luftehull bores med en 25mm bor. Bruker her en lang spiralbor, men har man en annen type kan det også fint brukes.

Inngangsrør presses inn. Har brukt grov skurepad som midlertidig netting på luftehullet, da jeg ikke hadde rustfri netting liggende.

 Som grovmaterialet i bolet har jeg brukt torv, og fint bolmateriale har jeg brukt ubehandlet bomull. For flere bolmaterialer anbefaler jeg å lese på La Humla Suse

Det røde glasset på plass!

Her står kassen ute. Har dekt til røret slik at kun åpningen er synlig. Så nå kan humledronninga bare flytte inn!

Tegninger

F16042506 - Humlekasse for jordhumle

Image 1 of 11

Alternativt kan tegningene lastes ned som PDF – Humlekasse for jordhumle



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *