Trehumlekasse – En humlekasse til å feste under taket


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Jeg lagde i helga en humlekasse som erTrehumlekasse bilde tiltenkt trehumla – Bombus hypnorum

(les mer om den her på Humleskolen). Det som skiller trehumlekassen ut fra andre kasser, er at den bør festes i høyden og bol-materialet. For generell informasjon om humler, anbefaler jeg å lese på La Humla Suse

Jeg tok utgangspunkt i den Enkle Humlekassen, men modifiserte den til å kunne henges opp under taket på huset.

Tegninger finnes nederst i artikkelen, andre kasser jeg har laget kan finnes her: Kasser – Fugl, Bie, Humle etc

Byggebeskrivelse

Første steg ut, er å kappe opp delene i henhold til tegningen. Råmaterialet er av gran, og er kledningbord med dimensjon 19 x 148 mm.

Jeg bruker tvinger for å holde delene sammen når jeg limer de. Bruker Casco Utendørslim i sammenføyningene. Tvingene er ikke nødvendig, men gjør det litt enklere å holde alt sammen når det skal bores og skrues.

Her er tvingene tatt av, og skruene holder boksen sammen. Før man skrur, er det lurt å for-bore hullet, ellers er det veldig lett for det sprekker. Bunnen festes på samme måte, lim og skruer. Overskytende lim som tyter ut, er det bare å fjerne med en fuktig klut.

Som tak, kuttes en kloss ut i litt mindre en hullet i taket. Det kan være lurt å vente med å kappe denne til før resten er sammensatt. Det kan være at man har kappet og montert litt feil 🙂

Har på bilde her også satt inn to skruer for å holde lokket på plass. Disse skruene skal kunne enkelt skrues ut igjen. Det er disse skruene som skal brukes for å feste kassen til taket på huset.

Før jeg borer inngangshull og luftehull, har jeg malt kassen med husmaling. I dette tilfelle er det Butinox Futura maling, i fargen Espresso, for å matche huset.

Inngangshulll og luftehull er boret med en spiralbor på 22mm.

Til luftehullet har jeg brukt grov skurepad som gitter. Normalt skulle jeg brukt rustfri netting, men denne fant jeg selvfølgelig ikke når jeg skulle gjøre kassen ferdig. klippet den enkelt til i en sirkel på 22 mm.

Kassen ble fylt opp med sagspon, og fin ubehandlet bomull som fint bolmateriale. Se La Humla Suse for alternative bolmaterialer og oppbygging av selve bolet.

Takklossen er montert i undertaket på huset. Klart til hunlekassen kan monteres på.

 Humlekassen montert fast i klossen som var montert i undertaket. Kassen monteres med de to skruene som ble skrudd inn og ut tidligere før jeg malte kassen.

Så nå kan trehumla få lov å flytte inn.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *