Vannliljer fra frø – spiringsmetoder


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

 Dette var Lotus blomst (altså Vannliljer på Norsk). Prisen for 10 frø inkludert frakt, var ca 4 kroner på tilbud (Normal pris ca 8 kr). Butikken på AliExpress* som jeg har handlet fra heter Happy Planting*.

I Norge har jeg sett at vannliljer ligger på mellom 200 og 300 kr pr stk i full størrelse. Frøene kan du finne her*. (Dersom linken ikke virker, så kan du søke på Lotus Seeds).


Fra frøene ble bestilt til de ankom tok det 3 uker.


Et vannliljefrø er ca 17mm langt og 13 mm bredt.

Den enden som ikke har en spiss, har en fordypning. Det er denne siden som må behandles for å få fortgang i spiringen.

Etter en del googling fant jeg flere forskjellige anbefalinger for å få disse frøene til å spise. For å danne min egen oppfatning, tenkte jeg å teste alle de tre beste metodene:
PS! Metodenavnene har jeg diktet opp

  1. Hammermetoden (Enklest, men høyest risiko)
  2. Stikkemetoden
  3. Slipemetoden

Konklusjonen er nederst i artikkelen –Konklusjon

Hammermetoden


Som fra navnet – hammermetoden – dreier dette seg om å bruke en hammer. Kakk forsiktig på midten av frøet. Lyden forandrer seg når frøet har sprukket.

Første forsøk med hammeren endte i et knust frø. Skallet er mye mykere enn for eksempel en hasselnøtt. Slå/dunk forsiktig!


Sett i mikroskopet ser sprekken slik ut etter et vellykket slag. Sprekken er her ca 0,2mm bred. Legg så frøet i et glass vann.


Etter 2 dager har sprekken utvidet seg til nesten 4 millimeter.

Når jeg først tok opp frøet fra vannglasset trodde jeg ingen ting hadde skjedd de siste dagene. Men etter mer nøye studering så jeg noe grønt. Under mikroskopet ble det mye tydeligere at det var liv.

Stikkemetoden


Som navnet stikkemetoden tilsier, skal frøet stikkes. I praksis betyr det at man tar noe spisst og stikker og vrir inn i frøet på den enden som har ett hull i seg. Man kan nok bruke hva som helst til dette. Jeg brukte en skrutrekker for oppgaven. Frøet er ganske hardt og det tok litt tid å få en god fordypning. Pass på å hold frøet og skrutrekkeren godt da det er veldig lett for den hopper og treffer deg i hånden med stor kraft!

Det er ikke så mye som skal til. Målet er at det ikke skal ta så lang tid for å få vannet til å trekke inn i kjernen.

Plasser frøet i rent vann. Det sies at man ikke bør bruke springvann, men heller regnvann for å slippe klor og andre tilsetninger. For min del bruker jeg springvann.

Markant fargeforskjell i vannet på de forskjellige metodene. Det glasset til venstre er Slipemetoden og den til høyre er Stikkmetoden.

Etter 4 dager begynner spirene å synes. (ett av frøene som ikke har spiret på bildet er forberedt med Hammermetoden)


6 dager senere har de virkelig skutt ut.


Frøene er flyttet over i et større glass slik de kan vokse lenger før de treffer luft.

Slipemetoden


Som navnet tilsier skal denne metoden bruke slipeutstyr. Jeg bruker en slipemaskin, men mye annet kan også brukes for eksempel pussepapir og fil. Pass fingrene når du sliper på en maskin! Det er enden men en forsenkning som skal slipes.


Slip forsiktig vekk det ytterste laget i enden til det hvite kommer til syne.


Frøene er lagt i ett glass vann.


Bildet er tatt i et mikroskop etter to dager i vann. Helt tydelig at det er liv 


Etter fire dager har flere av frøene begynt å spire.


Etter dag 4 i mikroskopet.


6 dager i vann gir resultater. Frøene blir nå flyttet over i et større glass vann.

Konklusjon

Alle metodene over har virket etter hensikten – å få frøene til å spire. Den kjappeste metoden er å bruke hammermetoden, men den kan enkelt knuse frøet. Stikkemetoden er enkel for de som ikke har slipemaskin, men er ganske tung og tidkrevende metode. Slipemetoden er veldig rask når man først har en slik maskin. Da er det gjort på 15 sekunder pr frø.

Så min konklusjon er på bruke den metoden som man har utstyr til. Jeg kommer til å bruke slipemetoden neste gang på alle frøene.

 

* Annonselenke

Artikkelen er merket med ANNONSE i samsvar med Forbrukerrådets veileder for markedsføring i blogger. Det som er markedsføring i denne artikkelen er annonselenkene som henviser til AliExpress hvor frøene kan bestilles. En annonselenke gir en provisjon på salg. Frøene er helt ut kjøpt og betalt av meg og AliExpress har ikke noen påvirkning på innholdet i denne artikkelen. Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *