Takrosett / stukkatur oppussing og montering


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Takrosett på transportplate

Vi har fått en takrosett (også kalt takstukkatur), som hengte i Engelsminnegata 15 i Stavanger. Huset var i familiens eie, helt til det skulle rives for å få på plass ny rundkjøring i Kannik.

Rosetten er ca 100 cm i diameter og bygger ca 20 cm nedover i rommet. Det krever sin plass å ha en slik rosett, men passet fint over trappen vår.

Før den kunne henges opp, trengtes det en oppussing.

Vask av rosetten

Etter å ha hengt i en stue hvor det har vært fyrt med koks i tiår, bærer takrosetten preg av dette. Siden huset ble revet på 80-tallet, har den vært lagret i en kjeller.

For å fjerne det verste, brukte jeg en mild blanding av salmiakk og vann. For å komme til i krinkelkroker fungerte det godt å benytte en liten kost.

Reparasjon av takrosett

De gamle festehullene ble tettet igjen med hvit epoksy. Andre hakk og løse biter ble limt fast igjen. Aluminiumstape ble bruk for å holde den flytende epoksyen på plass

Maling av rosetten

Når jeg begynte å male med hvitmaling, blir det veldig tydelig hvor gulnet rosetten har blitt gjennom tiden tann.

Første strøk på en del av rosetten.

To strøk maling er gjort, og rosetten er som ny!

Montering av takrosett

Jeg funderte lenge på hvordan jeg skulle montere takrosetten og ikke minst hvordan skulle en lampe kunne henge trygt. Taket som rosetten skal henge i, er et nedlektet paneltak som igjen er gipset. Med tanke på at rosetten veier rundt 30kg og en eventuell lysekrone veier en god del, måtte jeg tenke alternativt.

Løsningen ble en gjennomgående gjengestang med en øyebolt i enden. Denne gjengestangen går gjennom taket og opp på loftet hvor den er festet i en bjelke.

Plasseringen av gjengestangen er litt forskjøvet i forhold til den gamle lampen, og det er fordi det gamle lyspunktet ikke er sentrert over trappen. Rar løsning som ble benyttet på 70-talllet…

Takrosetten ble løftet og tredd innpå gjengestangen. Brukte en trekloss for å fordele vekten under løftet.

Takrosetten på plass, og fetet med 8 skruer i taket, i tillegg til gjengestangen i senter.

Det som gjenstår nå, er å fuge med Tec7 rundt rosetten og male over skruene.

En ny passende lysekrone vurderes også 🙂

Dersom du drømmer om en takrosett, er det fremdeles mulig å få kjøpt. Fordelen med de som selges i dag, er at de er laget av polyuretanskum. Dette gjør at de nesten ikke veier noen ting, og kan limes opp. Slike kan kjøpes herLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *