Få humler i humlekassen


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

humlekasse karbonisert tre

Jeg får mange spørsmål om hvorfor ikke man får humler i humlekassen. Det enkleste svaret er at ingen kan styre hvor humlen vil bo, men at man kan tilrettelegge slik den vil bo i akkurat din kasse.

De fleste følger oppskriftene på mange sider på nettet hvor det beskrives at humlekassen bør innredes som et musereir, med tørt gress, så finere gress og til slutt for eksempel kapok.

Min påstand er at den nevnte oppskriften over, som regel ikke er den beste. Og er unødvendig vanskelig å få til bra. Slik øker du sjansen for å få humler i humlekassen:

Slik får du humler i kassen

Identifiser humlene

Første steg ut er å finne ut hvilke humler du har i hagen eller i området ditt. I min hage er det mest av to varianter – Trehumle og Lys jordhumle. (Se bilder av de i denne artikkelen)

De forskjellige humlene har forskjellige ønsker i forhold til humlekassen og artsdatabanken har gode beskrivelser av hvordan de forskjellige humlene liker å bo.

Eksempel på innredning til de forskjellige humlene

Kysthumlen

Kysthumle

Kysthumlen har bolene oppå bakken, og er derfor utfordrende å få inn i en humlekasse. Men tør mose og gress i bunn av kassen, kan nok få den til å lage bol.

Lys jordhumle

Lys jordhumle

Jordhumlene bygger reir nede i bakken. En humlekasse til jordhumle bør være av en litt størrelse, da de ofte blir store kolonier. En slik kasse innredes med for eksempel tørr jord/torv og en litt kapok. Eksempel på humlekasse til jordhumle kan sees i denne artikkelen.

Åkerhumle

Åkerhumle

Åkerhumla har også bolet på bakken, slik som Kysthumlen, så det kan nok være utfordrende å få den til å flytte inn under tak.

Tyvhumle

Tyvhumle

Tyvhumlen har i likhet med jordhumlen bol nede i bakken. En slik kasse innredes med for eksempel tørr jord/torv og en litt kapok. Eksempel på humlekasse til jordhumle /tyvhumle kan sees i denne artikkelen.

Trehumle

Trehumlen liker seg i hule trestammer, vegger og bor gjerne i treflis. Dette er en av de vanligste humlene i hagene våre, så denne er lett å få inn i humlekassen. Det er også nok den enkleste måten å innrede humlekassen. Se denne artikkelen for eksempel på humlekasse og innredning. PS i video’n og artikkelen vises det en humlekasse som henger under taket, men denne kan like gjerne stå på bakken.

PS! En humlekasse til trehumle bør plasseres slik at den ikke blir så lett forstyrret. Trehumlen kan være litt aggressiv dersom bolet forstyrres.

Plassering

Som med innholdet i humlekassen er det lurt å lese seg opp på humlene man har i hagen, og plassere humlekassen i forhold til levesettet til humlen.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *