Gnav – Historisk selskapsspill


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Noen av Gnavbrikkene. Blanding av tallbrikker og bildebrikker

Gnav er et selskapsspill som det antas kom til Norge på 17-hundre tallet fra Danmark. Selv om det i dag er mest kjent som et kortspill, er det veldig populært som brikkespill. For mer av historien om Gnav, kan det leses på Wikipedia og Gnav.no

Spillet kan spilles av 2-20 personer og passer derfor godt som et selskapsspill. Gnav består av 42 brikker med forskjellige bildesymboler og romertall fra 0 til 12. I tillegg trenger man noe å ha brikkene i (f.eks. en pose) og en form for sjetonger (kan være fyrstikker eller mynter)

Fortsett å lese Gnav – Historisk selskapsspill

Home Assistant Yellow


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Etter et par krasjer på Home Assistant serveren var det på tide med oppdatering til en mer stabil løsning. Den vanlige løsningen som jeg benyttet tidligere var en RaspberryPi med SD-kort som lagringsenhet,

Det ene problemet ble hastigheten på min eldre RaspberryPi var lav, men det mest kritiske er at SD-kort ikke er beregnet til denne typen konstant lese og skriving.

Løsningen jeg gikk for var en Home Assistant Yellow, som er en spesiallaget løsning for å kjøre Home Assistant. De to hovedfordelene som jeg ser, er at den er nesten plug & play, og kan lett installeres SSD disk i den. I tillegg har den innebygget Zigbee

Fortsett å lese Home Assistant Yellow

Få liv i eldre Tacx sykkelrulle


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Dersom du har en eldre Tacx sykkelrulle som har vært brukt til interaktiv sykling, er det veldig sannsynlig at den ikke virker lenger.

Utviklingen av Tacx Training Software 4 (TTS4) ble avsluttet i 2019, og i 2020 var det ikke lenger mulig å aktivere softwaren dersom den måtte installeres på nytt. (Link tll Garmins side). Garming/ Tacx har utviklet en ny software som heter Tacx Training App and Tacx Desktop app. Denne er kompatibel med nyere Tacx ruller som har støtte for bluetooth.

Min rulle, som er en Tacx Flow Multiplayer med elektromagnetisk brems T1901 , kontrollenhet T1932 Fortius og T1905 Styreenhehet. Denne har ikke mulighet til å koble opp med den nye appen. Men heldigvis finnes det en relativ enkel løsning for å få denne til å virke med blant annet Zwift

Fortsett å lese Få liv i eldre Tacx sykkelrulle

Gardena og Home Assistant integrasjon


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Når man har et smarthus er det veldig kjekt å få lagt til nye duppedingser. Etter å ha installert en Gardena Smart Sileno City 500 til å klippe plenen, er det på sin plass å få den integrert.

Det viser seg at det ikke er helt rett frem å få den integrert da det ikke er en «offisiell» add-on til Gardena.

Men som det meste av utstyr som er koblet til nett, er det noen andre som har fundert på det samme og kommet opp med en løsning.

Fortsett å lese Gardena og Home Assistant integrasjon

Installasjon av HACS – Home Assistant


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

HACS er en integrasjons om lar deg installere enklere integrasjoner som ikke er i den offisielle Home Assistant katalogen.

Det er ikke helt rett frem å installere HACS, men her er steg for steg. For å lese mer om HACS finner du mer informasjon på denne siden

Fortsett å lese Installasjon av HACS – Home Assistant

Gardena Sileno Smart City 500


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Da var ny robotgressklipper installert og prøvekjørt! Det endte med en Gardena Sileno Smart City 500. Det er en liten tass i forhold til min gamle Robomow MS1000.

Utvilsomt kommer den til å måtte kjøre mange flere timer for å dekke det samme arealet, men til gjengjeld er den så godt som lydløs.

Klipperen ble kjøpt til en god pris hos ProShop alternativt kan den kjøpes hos Roboteksperten (annonselenker)

Fortsett å lese Gardena Sileno Smart City 500

Farvell Robomow


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Nytt år og nye feil på Robomow klipperen. Som i år og alle tidligere år starter sesongen med feil på klipperen.

I år kom det en ny variant som jeg ikke har vært borti tidligere, «Batteri Frakoblet». Det som er spesielt er teksten, for å klare å få lys i displayet er batteriet tilkoblet (den står ikke i laderen). På Robomow appen står det at batteriet er 100% oppladet.

Fortsett å lese Farvell Robomow

Sjømerker


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Sjømerker

En av de viktige tingene når man ferdes på sjøen er å kunne å lese kart, og skjønne hvordan de forskjellige symbolene på kartet ser ut i virkeligheten.

Sjømerkene i Norge følger IALA system A, som der det samme som resten av Europa. I Norge er som regel merkene uten de tilhørende symbolene. (Feks trekanter og kuler.) Disse er ikke montert pga værforholdene her til lands (Les mer her på Wikipedia)

Sjømerkene er enten flytende eller fastmontert for å være et hjelpemiddel i forbindelse med navigasjon. De vanlige merkene er Kardinalmerke, Lateralmerke, Faste merker, Spesialmerker, Frittliggende grunner og senterledsmerker. I tillegg kommer Fyr og lykter (Mulig disse havner under faste merker. Kystverket har en god side som beskriver dette godt.

Fortsett å lese Sjømerker

Hjemmelaget Chilipulver


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Hjemmelaget chilipulver er enkelt å lage selv hjemme. Også i år var det plutselig mange chilier som ble modne samtidig, og det er jo begrenset hvor mange ferske chilier jeg bruker mens de enda er holdbare.

Et hjemmelaget chilipulver kan holde seg i årevis så lenge det oppbevares lufttett. Smaken på hjemmelaget krydder smaker også mye bedre enn det man får kjøpt i butikken

Fortsett å lese Hjemmelaget Chilipulver

Fuktmåler med Wifi til potteplanter – DIY


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Hvem har vel ikke tatt liv av en plante eller to? Her er steg for steg på hvordan en fuktmåler til jord kan lages.

Kun fantasien setter grenser på hvordan denne IOT måleren (Internet of Things) kan kobles opp mot smarthuset.

Beskrivelsen her vil beskrive hvordan den bygges, programmeres og kobles opp mot Home Assistant. Varsling til Sonos og push varsel til mobiltelefon er også med.

Fortsett å lese Fuktmåler med Wifi til potteplanter – DIY