Brudd på kantledning – Ingen kantsignal


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Har du fått brudd på kantledningen? Fortvil ikke, det er ikke så vanskelig å finne feilen!

Ingen kantsignal

Det du trenger er en AM-radio. (Noen radioer er ikke merket med AM, men dersom du kan velge MW er det en AM radio) Radioen bør gå på batteri. Dersom du bruker skjøteledning, blir det fort forstyrrelser fra vekselspenningen som overdøver signalet fra robotklipperen. Jeg bruker en Tivoli radio

Steg 1

Når det står ingen kantsignal i displayet, er å sjekke om symbolet for kant-ledningsbrudd blinker på strømforsyningen. Har vært borti at naboen har hatt brudd på sin ledning, og min robotklipper har fanget inn signalet som da sendes. (Naboen har også Robomow).

Steg 2

Koble fra den ene enden av kantledningen på ladestasjonen. Skru på radioen, og en støtvis lyd vil høres. På avspilleren under kan lyden høres:

https://hushagehobby.no/wp-content/uploads/2016/05/Robomow-brudd-på-kantledning.mp3?_=1

Steg 3

Før radioen langs ledningen, og lyden vil høres mye svakere når man passerer bruddet. Litt lyd vil man høre på ganske lang avstand fra ledningen.

Steg 4

Skjøt ledningen der hvor det er brudd, eller dårlig kontakt. Min erfaring er at skjøtepluggene er helt elendig. Jeg bruker vanlige kabelsko, krympestrømpe og liquid tape til slutt. Dette holder veldig bra. Bare husk å fest den godt mot bakken med plugg, slik man slipper at den blir kuttet på nytt på første runde. Beskrivelse med bilder kan leses her

Steg 5

Koble på igjen den andre enden i ladestasjonen igjen. Da kan denne lyden høres:

https://hushagehobby.no/wp-content/uploads/2016/05/Robomow-uten-brudd.mp3?_=2

Finner ikke bruddet?

Dersom du ikke finner bruddet ved hjelp av en radio, er det mulig å kjøpe egne spesialsøkere. Disse finnes i forskjellige prisklasser – her er en rimelig og en dyr.

Andre reservedeler som kniver, kabel og plugger kan du finne på Roboteksperten 

Andre momenter:

Min Robomow tåler ikke vestlandsvær , og min erfaring er at den bør stå beskyttet fra været. Se Garasje til robotgressklipper – Automatisk garasjeport. En slik garasje vil også beskytte basestasjonen

PS! Er det uklart beskrevet, så legg igjen en kommentar eller send inn på kontaktskjema, så skal jeg forklare tydeligere! Alternativt er det mulig å kontakte Robomow Kundeservice

 

Robomow garasje med automatisk port


51 kommentarer til “Brudd på kantledning – Ingen kantsignal

 1. Hei.
  Har du noen gode tips for å kunne finne alle sjøtene på ledningen, uten å måtte grave opp alt.
  Har en relativt stor plen, med flere utfordringer og utbedringer, som har gjort at jeg har måtte skjøte på litt her og der.
  Lurer på om jeg for sikkerhets skyld skal bytte disse koblingene, og lodde i stedet.

  1. Hei,
   Jeg har dessvere ikke noen gode ideer på hvordan finne en skjøt før det er brudd i kantledningen.

   Personlig synes jeg at kabelsko er enklere å bruke enn lodding, og like holdbart. Uansett måte man kobler ledningene sammen på er det viktig å legge et isolerende lag på utsiden, som for eksempel krympestrømpe eller liquid tape, som holder fukten unna.

   Tom Erik

 2. Er det bare den ene enden av ledningen som skal kobles til radio og til hva på radioen skal den tilkobles?

  1. Ingen av ledningene skal kobles til radioen. Den ene enden av kantledningen skal skrus løs fra ladestasjonen, mens den andre skal være fastskrudd og plugget inn i ladestasjonen.

   Antennen til radioen føres bare over området hvor kantledningen ligger, så hører man hvor bruddet er.

 3. Dette tipset sparte meg for mye arbe. Svigerfars 40 år gamle Kurer radio på mellombølge gjorde susen. Brølte som et dyr, men holdt kjeft da bruddet ble passert.
  Takk skal du ha

 4. Har forsækt metoden og det fungerer veldig bra i nærheten av ladeplassen. Men blir avstanden mer enn 10 m blir signalet så svakt at jeg mister det. Tips?

  1. Du mister signalet når du passerer bruddet. Signalet skal høres godt rundt hele sløyfen når det ikke er brudd. Du kan eventuelt bytte på hvilke leder du kobler av og gå motsatt vei for å se om du har samme problemet den veien også. Det kan også være lurt å sjekke at den lederen som ikke er løsnet sitter fast og pluggen er helt på plass.

   Dersom du ikke finner bruddet, kan du bruke et ohm-meter for å måle ledningen for å se om det er brudd. Motstanden du måler vil være avhengig av sløyfelengde, men er det uendelig motstand er det brudd.

 5. Takk. Da må det plutselig ha dukket opp et antall brudd her. Eller radioens mottaker er for dårlig. For lydnivået var ikke spesielt høyt. Vet du på hvilken båndlengde (tall) jeg bør finne signalet best? Fant det rett over 7 (svakt) og helt på maks (16+) på AM-båndet.

 6. Takk for fin blogg. Genialt… Sparte meg for MASSE tid. Vet du om bruk av annen type kabel enn Gardena sin (for min del) er en potensiell feilkilde? Har rester av en gammel installasjon i bakken samt en stor rull Worx-kabel. Og gratis er jo ikke disse rullene.

  1. Det burde ikke være noe forskjell. Det er tross alt bare en enkel dyr ledning. Problemet med en gammel installasjon til en annen klipper er vel avstanden fra kanten den skal ligge.

 7. Etter å ha fått lånt meg en batteridrevet radio med AM-bånd, kan jeg bekrefte at dette funket veldig bra.

  Sånn i ettertid kan jeg si at jeg burde sjekket kabelen rett ved der klipperen stoppet før jeg begynte med fancy søkemetoder. :-/

  Men det var veldig bra å vite om dette trikset, så mange takk!

 8. Hei?

  Vi har nå blitt den lykkelige eier(tror jeg) av en robot. Har kjøpt oss en 635pro.
  Det meste har vært greit i forhold til installasjonen med unntak av at når maskinen har dokket i robohome, da begynner den å «vente på kantsignal». Der blir den stående med den meldingen i displayet og foretar seg ikke noe mer. Har nå gjort noen forsøk på å starte oppsettet fra grunnen av uten å lykkes.
  Har du noen tips rundt dette, har sjekket at powerboks får strøm og at kabel er hel.

  Mvh Roger.

  1. Hei! Beklager sen tilbakemelding, men har vært i utlandet på ferie 🙂 Når det står venter på kantsignal, kan det tyde på at det er feil på kantkabelen, f.eks at pluggen har falt ut.

 9. Hei, og takk for bra forklaring. Var virkelig nyttig i dag, når gressklipperen ikke startet.

  Hadde kun en gettoblaster som hadde AM, og uten batterier, så ble litt prakk med det. Men den gjorde nytten. 🙂

  mvh
  John Erik

  1. Det funker meget bra på Gardena, som lages av Husqvarna. Tusen takk for fantastisk tips. Riktignok var lyden fra min kantledning helt annerledes enn på opptaket ditt. Men lett å finne bruddet. Forsøk å justere frekvensen underveis, dere som får gradvis svakere signal.

 10. Har en RS612 og fikk feilmelding på klipperen at den ikke finner kantledning. Strøm forsyningen indikerer ikke noe feil ved denne og begynte derfor feilsøking. Sjekket med OHM meter og funnet dette OK. Sjekket så med AM radio og det kommer lyder som beskrevet hele veien rundt, dog veldig varierende? Sjekket derfor med et 9volt batteri og en pære for å få litt belastning på kabelen, Strømmen gikk helt greit og pæren lyste fint. Prøvd å koble strøm forsyning til og fra flere ganger. Prøvd å sette klipperen tilbake til fabrikk innstillinger etter å ha gjort den strøm løs. Ingen ting hjalp så jeg la opp en ny lednings sløyfe for å teste med en kabel uten skjøter, samme resultat…. Målt så det er strøm på garasjen, den gir 38v når klipperen er på plass og lader. Batteriet på klipperen virker bra, kan fint kjøre den rundt med fjernstyring fra mobilen. Det eneste jeg har funnet som er litt rart er at når klipperen forlater garasjen så går den et stykke langs kanten uten at strøm forsyningen indikerer at den har forlatt garasjen for så å tro at den har krysset linjen og er utenfor. Tar jeg så strømmen av forsyningen og setter den inn igjen indikerer den at klipperen er ute. HJELP. Gresset bygynner å bli veldig langt…

  1. Strømmen må være tilkoblet, ellers sender ikke kantledningen ut radiosignal. Husk den ene enden av kantledningen må være koblet fra.

 11. Hei jeg har en Robomow 1000 MS, og samme problem som Petter Skaug.
  Lurte derfor på om du har funnet noen løsning på dette?
  Mvh
  Asbjørn Røe

  1. Hei!
   Dersom du har en nabo som har en robotklipper med feil på kantledningen, kan din klipper fange opp at det er feil på kantledningen selv om det ikke er feil på din ledning

   Tom Erik

 12. Hei! I displayet på min Honda Miimo står det at det ikke er sløyfesignal. Jeg har prøvd metoden med AM radio, men får ikke fram en lyd. Vet at radioen er i orden. Har til og med prøvd flere forskjellige radioer. Har koblet fra en av ledningene på ladestasjonen. (Har prøvd begge, en om gangen). Skjønner ikke at jeg gjør noe feil heller. Noen tips? Har stor tomt så det er litt av en jobb å ta opp igjen kanttråden. Hilsen Unni.

  1. Hei!
   Jeg har aldri vært borti en Honda klipper, men regner med det fungerer omtrent likt. Dersom det ikke er en lyd, ville jeg sjekket koblingene til basestasjonen og eventuelt målt om det er spenning på kontakten. Det er også mulig å ta en ledning på noen centimeter å koble til som sløyfe og se om feilmeldingen forsvinner. Er feilmeldingen der fortsatt ved bruk av en kort ledning, kan det det tyde på at det er feil med basestasjon eller strømforsyning

   Lykke til!

   Tom Erik

  2. Har samme feilmelding på min Gardena 30L. Da kobler jeg av strømpluggen på selve ladestasjon ( NB! Ikke selve støpsel med trafo alene, men også på ladestasjon.) Det hjelper hver gang!

 13. Har prøvd søk med radio uten hell,hører lyden hele tiden,blinker blått inni ladestasjonen,hva kan gjøres?mye av kablene har gravd seg ned i jorda så det er vanskelig å se,må det legges kabel på nytt?

  1. Hei! Er det Gardena klipper du har? Du kan eventuelt prøve å bytte koblingene i enden av kabelen. Har vært borti flere ganger at disse blir dårlig på Gardena klipperne. Og dersom du hører lyd langs hele kabelen, og har koblet fra den ene enden, tyder det på at det ikke er brudd.

   Jeg har aldri hørt om at det har blitt brudd i en kabel som er nedgravd, bortsett fra når den har blitt kuttet av en spade eller lignende.

   Tom Erik

 14. Så mange nyttige kommentarer og svar. Jeg har en Husqvarna 308 som jeg innstallerte idag. Glad og fornøyd og litt sliten etter en lang ettermiddag i hagen, skulle jeg skru på. Blinkende blått lys i basestasjon. Displayet på 308 sier også Mangler sløyfesignal. Så da er det nok bare å prøve radiotrikset.

  1. Dersom du har akkurat installert kantledningen, ville jeg satset på å sjekke koblingene på basestasjon. Det skal veldig mye til for å ødelegge kantledningen under installasjon uten å merke det.

   1. Jeg fant feilen. Det var faktisk at ene koblingen ikke var trykket ordentlig ned (treveis kobling som tillkobler guide kabelen til sløyfa). Nå er det grønt lys for å teste (bokstavelig talt). Men: Automower 308 står bare i basestasjonen sin og later seg og nyter livet! Ingen ting skjer. Har klippeintervall hver dag fra 00 til 23 for å være innafor. Men ingen reaksjon. Tatt ulike tester og feilsøkt. Alt ok med basestasjon, sløyfe, strøm og guide kabel. Skal den bli stående og snuse inn det nye miljøet en stund eller bør jeg forvente umiddelbar jobbstart?

   2. Takk for svar! Jeg fant feilen. Det var faktisk at ene koblingen ikke var trykket ordentlig ned (treveis kobling som tillkobler guide kabelen til sløyfa). Nå er det grønt lys for å teste (bokstavelig talt). Men: Automower 308 står bare i basestasjonen sin og later seg og nyter livet! Ingen ting skjer. Har klippeintervall hver dag fra 00 til 23 for å være innafor. Men ingen reaksjon. Tatt ulike tester og feilsøkt. Alt ok med basestasjon, sløyfe, strøm og guide kabel. Skal den bli stående og snuse inn det nye miljøet en stund eller bør jeg forvente umiddelbar jobbstart?

 15. Gammel post som holder stand, ser jeg 🙂

  Det som har skjedd her ligner mye på det som skjedde for Petter Skaug.

  – Maskinen sto plutselig stille midt på plenen med masse batteri – ingen melding på displayet
  – Den påsto etter en tur på ladeplata at den ventet på kantsignal
  – Kontrollboksen (den som sender strøm) sa at alt var OK
  – Så tok jeg ut strømmen på den – og satt den inn igjen – og DA begynte saksa å lyse og boksen å pipe (brudd i kantledning)
  – Jeg kjøpte en kabelsjekker på Clas Ohlson til 299,- Denne mener bestemt at det ikke er brudd, men lampa som viser at det kopling i hele kabelen lyser litt svakere enn når jeg holder krokodilleklemmene mot hverandre. Lydsignalet kan jeg følge rundt hele hagen.
  – Jeg har også noen skjøter her og der, men de er fylt med en fettblanding, og skal sånn sett ikke skape problemer.

  Har noen tips til hvordan man finner det svake leddet i en slik kantledning? Blir det å rive opp hele og legge ny?

  1. Jeg ville satset på å sjekke koblingene på basestasjon. Det skal utrolig mye til for at det blir brudd i ledningen uten fysisk skade med spade eller løvetannluker. Dersom du bruker et vanlig multimeter og sjekker motstanden i sløyfen, skal den være nærmest 0. Er den mye over 0, er det dårlig kontakt i en kobling. Jeg har ikke erfaring med kabelsøkeren fra Clas Ohlson, men den har en svakhet med at den lager sitt eget signal og ikke benytter ladeboksen sitt eget signal. DVS du ikke vil oppdage om feilen ligger i ladeboks, kabel, eller basestasjon. Anbefaler å bruke en god gammeldags AM-radio som går på batteri.

   1. Hei

    Jeg fant det svake leddet til slutt ved å eliminere områder. Jeg har en ekstraledning som jeg brukte til å sjekke etter signal (skrapte vekk litt isolasjon og fant ut hvor jeg ikke lenger fikk signal), og i kombinasjon med kabelsjekkeren fant jeg til slutt feilen. Det var en skjøteklemme som hadde begynt å løsne. Ny klemme, og vips så er den i gang igjen 🙂

 16. 3. Sesong med Husquarna 315. Mye rart iår. Flere ganger funnet den stående i en krok med beskjed om tomt batteri. Mange flere ganger står den med beskjed om at den har kjørt seg fast – men uten å gjøre annet enn å trykke start – så er den igang igjen. Maskinen beveger seg veldig urasjonelt, korte drag, så stopper den, snurrer, korte drag, ny snurring. Sjelden en lang stripe over plenen.
  Fikk skiftet kretskort i fjor etter lyn, men det er først iår den oppfører seg merkelig.
  Noen med lign erfaringer?

 17. Hei!
  Har en imove (?) husker ikke helt i nattemørket.. men vi bygde ny veranda og måtte dra opp ledning for å skjøte på noen meter. Problemet er at den har ledningsbrudd nå etter skjøtinga.
  Gubben prøvde med et gjerdeapparat (dette var før jeg kom over bloggen din her nå) men vi finner ikke ut om bruddet er i skjøten eller et annet sted.
  Vi måtte dra ganske hardt i ledningen for å få den opp av bakken, men tror du bruddet kan ha kommet da et annet sted enn i skjøten..?
  Skal teste radiomåten om noen timer?
  Mvh
  Janne

  1. Bruddet er nok mest sannsynlig i en skjøt. Skal ganske mye til for å knekke kabelen uten at den ryker helt av.

 18. Veldig fin side, når jeg satte strøm på ladestasjon blinket det blått ergo brudd på kabel.Før jeg begynte peiling med radio, skiftet jeg kabelsko på tikopling ladestasjon, vola det lyste grønt og klipperen er nå i full gang. Av prisipp prøver jeg det enklest først.

 19. Hei. Ser denne tråden er flere år gammel, men den sparte meg for mye tid og frustrasjon. AM-radio plukket opp signalet fint på Stihlroboten. Fant bruddet i løpet av 5 minutter! Takk! Helt supert!

 20. Hei, jeg har en Robomow RS 612.
  Jeg har brukt en liten AM radio for å finne brudd i kabel/skjøter.
  Jeg kobler da IKKE av ene strømledningen på ladestasjonen å det fungerer meget fint å finne bruddet, 🙂
  Kjempeflott side med mange nyttige innspill, 🙂

  1. Jeg vil anbefale å koble av den ene siden, ellers er det vanskelig å finne bruddet, så fremt det ikke er flere brudd. Signalet sendes begge veier i kabelen, så du ha lyd langs hele ledningen, bortsett fra eventuelt et område med flere brudd.

 21. OK. Takk for svar. (Fant forøvrig feilen ved å ta av alle koblingene til ladestasjonen, rense dem og sette dem på på nytt.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *