Hjemmelaget fenalår – saltlake


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker


Da var lammelåret i hus, og for første gang i historien skal jeg prøve meg på å lage hjemmelaget fenalår.

Etter å lest de fleste oppskriftene på nettet, er jeg fortsatt usikker på hva som er den riktige måten å lage dette på, siden alle sidene har forskjellige oppskrifter.

I utgangspunktet er det to hovedmetoder – Tørrsalting og lakesalting. Dette innlegget tar for seg saltlake. 

Lammelåret mitt som skal i saltlake veier 3993 gram.

For at det skal bli lettere å dele opp fenalåret når det er ferdig, fjernet jeg isbeinet. Som det kanskje sees utifra bilde, ble snittet noe ujevnt. 476 gram forsvant ved fjerningen av beinet. For å se hvordan isbeinet skal fjernes, er det vedt å se denne videoen fra Matprat.no

Låret masseres godt for å presse ut blod som eventuelt er igjen i blodårene. Begynn ved den smale delen og press mot kutteflaten. 

Saltlaken lammelåret skal ligge i, er laget av salt og vann. Jeg tok utgangspunkt i 2 kg salt på 10 liter vann.

Et triks fra fenalår-kongen i Florø, er å sjekke saltlaken med en rå potet – flyter poteten, er saltlaken salt nok.

Før lammelåret legges i saltlaken, er det viktig at den er avkjølt. Ideelt sett burde kassen vært litt smalere og lenger slik den hadde fulgt mer formen til låret, men det fungerer med denne også.

For å holde låret nede i saltlaken, må man benytte en form for vekt. Her er det brukt en morter og et fat for å fordele vekten. Kassen er plassert i kjøleskapet slik at temperaturen holdes under 4 grader.

Etter 6 dager i laken har vekten på lammelåret økt med 106 gram.  Til sammenligning har et tørrsaltet lår gått nesten 300 gram ned i vekt på samme tid, som tilsvarer 2 uker tørking.

Hvor lenge kjøttet skal ligge i saltlake, er det mange formeninger om. Noen mener 1 dag pr kg, noen mener et døgn pr 0,5kg og andre mener noe annet. Jeg endte på 6 dager, og håper det er passelig.

Fordelen slik jeg ser det med bruk av saltlake i stedet for tørrsalting, er at det er mindre gris og man er sikker på at saltet kommer til over alt.

 

De lårene som har vært i saltlate, er lårene til venstre. Det til høyre er tørrsaltet og kan leses om i denne tråden. Låret skal nå henge til tørk i ca 3 mnd. på et luftig sted som ikke er for varmt. Her henger de på kaldloftet i huset.

 

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *