Hjemmelaget fenalår – Tørrsaltet


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Fenalår tørrsaltet helt rått
Da var lammelåret i hus, og for første gang i historien skal jeg prøve meg på å lage hjemmelaget fenalår.

Etter å lest de fleste oppskriftene på nettet, er jeg fortsatt usikker på hva som er den riktige måten å lage dette på, siden alle sidene har forskjellige oppskrifter.

I utgangspunktet er det to hovedmetoder – Tørrsalting og lakesalting. Dette innlegget tar for seg tørrsalting. 

Lammelåret mitt som skal tørrsaltes veier 3729 gram.

For at det skal bli lettere å dele opp fenalåret når det er ferdig, fjernet jeg isbeinet. Som det kanskje sees utifra bilde, ble snittet noe ujevnt. 662 gram forsvant ved fjerningen av beinet. For å se hvordan isbeinet skal fjernes, er det vedt å se denne videoen fra Matprat.no

Låret masseres godt for å presse ut blod som eventuelt er igjen i blodårene. Begynn ved den smale delen og press mot kutteflaten. Låret legges på et tykt lag med salt.

Kassen som jeg har brukt har en litt ukurant form i forhold til låret. Den skulle gjerne vært lenger og smalere slik som formen til låret. Da hadde jeg trengt mindre salt.

Noen anbefaler å bruke Salpeter som tilsetning og konserveringsmiddel. Men jeg fikk ikke tak i det i tide. Kan visst brukes som bombekjemikalie, og da er det begrensninger for salg.  Les mer om salpeter her

Hele låret ligger dekket med salt. Totalt gikk det 10 kg grovsalt for å dekke dette ene låret.  Kassen er plassert i kjøleskapet slik at temperaturen holdes under 4 grader.

Hvor lenge kjøttet skal ligge i salt, er det mange formeninger om. Noen mener 1 dag pr kg, noen mener et døgn pr 0,5kg og andre mener noe annet.

Jeg endte på 6 dager, og håper det er passelig.

Etter 6 døgn i salt er vekta redusert med  284 gram. Saltet er tørket av med tørkepapir.

 

Fenalårene ble hengt opp samtidig, og det som henger til høyre er tørrsaltet. De to til venstre er lakesaltet. PS! På bildene under er grafen tilhørende det i midten som er lakesaltet. Les mer om lakesalting her!

Dag 0
Dag 7 – Uke 1
Dag 14 – Uke 2
Dag 21 – Uke 3
Dag 28 – Uke 4
Dag 35 – Uke 5
Dag 49 – Uke 7
Dag 56 – Uke 8
Dag 63 – Uke 9
Dag 70 – Uke 10
Dag 77 – Uke 11
Dag 83 – Uke 12 (-1 dag)
Dag 98 – Uke 14
Dag 105 – Uke 15
Dag 110
Ferdig fenalår etter 111 dager

Totalt hang fenalåret i 111 dager før det var ferdig! Mulig det kunne vært tatt ned før, men siden det var første gang var det ikke så lett å vite. Totalt mistet det 1066 gram av vekten sin, altså ca 30%8 kommentarer til “Hjemmelaget fenalår – Tørrsaltet

 1. Flott artikkel! Hvordan ble resultatet?
  Jeg har stusset over at 1kg/dag er lite. Ser du doblet det. Funka det?

 2. Ingen modning før tørking? Jeg prøver meg på et lite lår (1,6 kg uten isbein). Noe som skulle tilsi 3 døgn salting etter dette. Men modning? Oppskriftene sier det skal modnes (under 4 grader) i 2-3 døgn per kg eller 15-45 (!) dager før tørking. Satser på 5-6 døgn etter salting.

 3. Jeg har tørrsaltet i 9 år, og alltid hatt supre resultat. Det er ca 125 fenalår på disse årene. Vasker, legger i salt, flere sammen i stor kasse. 1 døgn pr kilo kjøtt
  + 1 – 2 døgn ekstra. Vasker av saltet med kaldt rennende vann, henger opp i viltposer, under tak ute. Bruker vifter de ca 10 første dagene, for å starte tørkeprosessen. Henger med førvekt, og ettervekt på tag, med 35% utregnet vekttap. Kontrollveier underveis. Trenger fra min 70 døgn, og oppover. Avhengig av været, og fuktighet i luften. Høsten 2020 har vært ekstrem tørr, og prosessen har vært veldig bra.

  1. Når du legger alt i en kasse. Er det totalvekt du regner ut fra elle er de ca, 3 kg pr. lår som er utgangspunktet.

   EKs. 6 lår a ca.3 kg blir 3døgn + 1-2 døgn eller er det 18 døgn tørsaltet-.

   Førstegangs salter.

   1. Det er selvfølgelig for hvert lår. 1 lår på 4 kg, bør ligge i 5-6 døgn. De på rundt 3 kg, bør ligge 4-5 døgn. Viktig å ikke ligge for lenge, men avhengig av hvor salt man ønsker de. Har brukt 1døgn ekstra jeg, pr kg,. Har alltid fått skryt for bra resultat. Har nå 15 stk hengende til tørk. 🤗

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *