Salpeter til kjøtt og konservering


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Santa Maria Salpeter  NatriumnitratI forbindelse med høstens store matprosjekt, kom jeg over en oppskrift på saltlake hvor det står at det skal være salpeter i. Når jeg prøver å finne ut hva salpeter er, får jeg bare opp at det er et salt som også kalles Kaliumnitrat som brukes som oksidasjonsmiddel i noen typer sprengstoff og pyrotekniske blandinger. Kaliumnitrat brukes også som fullgjødsel. Dette stemmer jo åpenbart ikke at det er dette som skal være i saltlaken.

Etter en grundigere undersøkelse finner jeg ut at salpeter også benyttes som navn på Natriumnitrat, Chilesalpeter og natronsalpeter. Dette stoffet er det vi er på jakt etter til matlaging. Dette stoffet brukes som konserveringsmiddel i mat, og har E251 som kjennetegn.

Santa Maria selger dette i vanlige butikker i Sverige, mens i Norge må man på apotek. Det kan blant annet kjøpes her!

Skal du lage fenalår? Se denne artikkelen om salting av fenalår

 3 kommentarer til “Salpeter til kjøtt og konservering

  1. Hei
    Har er en historie fra jeg jobbet i ferskvareavdelinfg i en dagligvare butikk. Jeg skulle steke opp 10kg hamburgere.Oppskrikriften lå klar. Jeg hadde på den store mikseren. Krydret og. saltet. Men du store tid: jeg hadde tatt salptersalt istedenfor vanlig salt. Hamburgerne ble flotte. Litt røde i konsistensen. Vi valgte å kalle de for pariserburgere. Lørdagen etter var det flere kunder som ville kjøpe flere av disse. Da så vi at vi ikke hadde rette krydderet. Salpeter var ikke lov å ha i stekte produkter.🤔

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *