Røyking av laks – Hjemmerøyket kaldrøyking


Reklame - Artikkelen inneholder annonselenker

Røyking av laks er virkelig å anbefale og kan gjøres hjemme! Det er mye lettere enn man skulle tro, og er gjort på noen dager. Laksefileten blir gourmet mat med hjelp av litt innsats. Det man trenger er en laksefilet, salt, sukker, et lite røykhus, spiral til å brenne i og spon av ønsket tresort. Jeg bruker bøkespon, men har også hatt godt resultat med andre tresorter.

Forberedelser

Laks før røyking

Det enkleste er å kjøpe ferdige fiskefileter av laks eller ørret. Filetene tørkes rene med papir. Se gjerne denne artikkelen hvor jeg røyker ørret

På disse to filetene brukte jeg ca 2 ts sukker fordelt på begge. Og 3 never med grovsalt.

Laksefiletene ligger med salt og sukker innpakket i plast i kjøleskap en natt. Erfaringsmessig er dette passelig. Når det har ligget over natten, tas de ut av plasten og saltet skylles av i vann.

Laks klar til røyking

For at røykingen skal bli mer effektiv, lar jeg fisken henge til tørk gjerne et døgn før jeg røyker den. På denne årstiden lar jeg den henge i røykhuset til tørk.

Røyking

Røyking pågår

For å få en god røyksmak, bruker jeg bøkespon ( eller også kalt bøkemel). Sprialen kan kjøpes her. Bøkesponet brenner sakte rund i spiralen, og lager en jevn røyking i mange timer. Jeg bruker å tenne på spiralen om kvelden, og hente ut fisken morgenen etter til frokost. Da er den nedkjølt og klar til å spises.

Dersom du synes fisken er for lite røykt, kan den henges ut på nytt og røyke mer. Så det er bedre å røyke litt for kort tid en for lang.

Røykingen ferdig av laks

Ferdig resultat etter en natt i røykhuset.

For å ta vare på den ferdige røykalaksen, vakuumerer jeg den i passelige porsjonspakker.

Røyket laks på skiven

Når røykalaksen skal serveres, kuttes den opp i fine skiver. Anbefaler å bruke en filiteringskniv og skjære på skrå, slik stykkene blir bredere.

Jobber med en artikkel om røykhuset, og en link vil komme her!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *